Terug naar home

Sprakeloos

Afstudeerfilm montage

EXTRA INFO

Deze film heb ik gemaakt als afstudeerfilm in de richting montage.
De film is mede mogelijk gemaakt door Stichting Afasie Nederland, de aandoening waar de hoofdpersoon in de film aan lijdt.

Bij het verschijnen van de DVD is het volgende artikel verschenen:

Eind 2009 werd de Stichting Afasie Nederland (SAN) benaderd door twee jonge filmmakers, Jordy Holtslag & Michiel de Roo. Zij produceren korte films met onderwerpen die hun fascineren. Zo kwamen zij afgelopen zomer het onderwerp afasie tegen.  Zij begrepen dat een taal-stoornis een grote belemmering naar de buitenwereld vormt en daar wilden zij op een artistieke manier graag iets mee doen. Na een aantal brainstormsessies heeft Jasper Wille een interessant scenario geschreven, met als titel `Sprakeloos`.

Een bijzondere film over afasie
De film draait om een man met een vorm van afasie. De kijkers beleven de wereld vanuit zijn perspectief en horen zijn gedachten door middel van een voice-over. Ook heeft deze film diverse elementen die kernmerkend zijn voor een `Film Noir`. Zo komt de hoofdpersoon in aanraking met een goddelijke vrouw die hem overhaalt om mee te doen aan een pokertoernooi. Door deze elementen in de film in te voegen, denken de makers een brede doelgroep te bereiken en op subtiele wijze het publiek in aanraking te laten komen met afasie. De film zal in ieder geval worden ingestuurd naar diverse filmfestivals en is al geselecteerd voor Film By The Sea in Vlissingen en voor een in Milaan, genaamd: I`ve seen films. Het festival is opgericht door Rutger Hauer en dit jaar is de derde editie van het festival. Uit 3500 aanmelden zijn 250 films gekozen die mee mogen doen aan het online festival, dus een mooie prestatie!

Première in Zaandam

Op woensdag 7 april vond de première van `Sprakeloos` plaats in De Fabriek Filmtheater in Zaandam. Onder de aanwezigen bevonden zich de jonge filmmakers en hun trotse familie, de acteurs en bestuursleden van de SAN. Ook Monique Lindhout, directeur van de AVN en de SAN, was aanwezig en zij had John van de Rest meegenomen, de echtgenoot van wijlen Josine van Dalsum. Hij regisseerde het toneelstuk `Vleugellam`.

Indrukwekkend, kort maar hevig

En dan brak het moment aan waar we allemaal vol verwachting naar uitgekeken hadden …. Sprakeloos begon!
Het is een korte film, `slechts` tien minuten. Maar wat voor een tien minuten! In dit korte tijdsbestek heb ik in mijn beleving een volwaardige speelfilm gezien die mij van het begin tot het eind geboeid heeft. De film lijkt in niets op wat er in de loop van de jaren aan bijvoorbeeld voorlichtingsfilms over afasie is verschenen. De filmmakers hebben op een bijzondere wijze afasie verbeeld.

 

 

I'veSeenFilmFestivalFilmByTheSea

Stichting_afasie_logo

Hoofdsponsor film